Sosyal medya

İnceleme

Honda Forza 250 inceleme | Sınıfının En İyisi Mi?

Yayımlanma

/

Honda Forza 250, kendi segmentindeki en iyi scooterlardan biri konumunda. Peki gerçekte ne kadar iyi? Elektrikli cam, TCS, ABS, Keyless Go, entegre çanta gibi kendine has avantajlara sahip olan Forza 250; hem konfor hem de performansı bir arada sunabilen ve iki uç noktadaki balansı çok iyi yakalayabilmiş bir motosiklet. Bizce, segmentinde şimdiye kadar görmediğimiz özelliklere sahip olmasıyla ve sürüş dinamikleriyle, bütçesi uygun olan ve 250 cc scooter satın almayı düşünenlerin kesinlikle değerlendirmesi gereken bir seçenek.


İlginizi çekebilir: Bajaj Dominar 250 Detaylı İnceleme | Beklediğimize Değdi Mi?


Honda Forza 250’nin dikkat çeken özellikleri neler

Forza 250, kendi sınıfında yani 250 cc scooter segmentinde rakiplerinde olmayan birçok özelliğe sahip. Elektrikli ön cam, anahtarsız arka çanta gibi özelliklere sahip. Bu sayede de kendi sınıfından sıyrıldığını söyleyebiliriz. Güç ve fren kabiliyeti olarak da Forza 250 ortalamanın üstünde bir performansa sahip. Sahip olduğu konfor özellikleriyle de hayatı daha da kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. Özellikle elektrikli camın kullanıcı için büyük bir lüks olduğunu söylemek gerek. Dilediğiniz zaman üstünüze gelen rüzgarı engelleyebilmek veya sıcakladığınız zaman rüzgardan daha çok faydalanabilmek için camın pozisyonunu ayarlayabilmek hayatı ciddi manada kolaylaştırıyor.

Pirelli lastikler ve Nissin frenlerle sunulan Forza 250, başarılı fren performansı gösterse de; bizim beklentilerimizin altında kaldı. Bize kalırsa Forza çok başarılı bir gidişe sahip olsa da; duruşu daha da başarılı olmalıydı. Viraj kabiliyeti de, Forza 250’nin dengeli amortisörlerini göz önüne aldığımızda, motosikletin dönüş dengesine de yansımış diyebiliriz. Her ne kadar belirli hızlarda gidonda hafif sallanmalar olsa da; total anlamda baktığınızda çok dengeli ve yola iyi oturan bir motosikletten bahsediyoruz. Bu sayede virajlarda güven veriyor.

Forza 250, segmentinin en pahalısı konumunda

İş fiyata gelince Forza 250 maalesef ki sunduğu artıların bedelini de istiyor. Üstüne üstlük çantalı versiyonunu isteyenler, ekstra olarak 5.000 TL daha bütçe ayırmak durumunda. Fiyat olarak baktığımızda güncel fiyatıyla Forza 250 rakiplerinin üstünde kalsa da; ödediğiniz paraya karşılık sizi mutlu etmeyi başarabilen bir scooter. Çanta masrafı birçok kullanıcı için de yüksek gibi gözükse de; kullanımda sağladığı rahatlıktan dolayı çantalı versiyonunu tercih etmenizi öneririz.

Honda Forza 250’yle ilgili daha fazla bilgi içinse sizler için hazırladığımız inceleme videomuzu buradan izleyebilirsiniz.

Devamını oku
Yorum yapmak için tıklayın

Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İnceleme

Kısa Boylular Yüksek Motosiklet Sürebilir Mi?

Yayımlanma

/

Kısa boylular, büyük ve yüksek motosikletlere binebilir mi? Cevap: EVET! Doğru eğitim ve yönlendirmelerle, birçok farklı boy grubundan insan, birçok farklı motosikleti kullanabilir. Eğer siz de, boyunuzun motosiklet kullanmak için yetersiz olduğunu düşünüyorsanız sizin için hazırladığımız bu videoya mutlaka göz atmalısınız. 1.60 boyunda olan Evrim, 89.5 cm sele yüksekliğine sahip olan CRF 250 Rally’i sürebilmeyi başardı. Mustafa Zeki Özşahin’in direktifleriyle, Honda CB250R üzerinde yaptığı ön çalışmalarla sürece hazırlanan Evrim; CRF 250 Rally’nin de üstesinden gelmeyi başardı. Çabası ve cesaretiyle Evrim, bu videoda birçok insan için örnek oldu. Kendisine, bu videoda bizlere eşlik ettiği için teşekkür ediyoruz.

Devamını oku

İnceleme

KTM 890 Adventure İnceleme | O Paraya Değer Mi?

Yayımlanma

/

KTM 890 Adventure İnceleme thumbnail

Adventure İstanbul’da KTM 790 ADV’yi daha önce incelemiştik. Yeni 890 Adventure için de bloğun değiştiğini söyleyenler var fakat blok değişmedi; sadece yenilendi. LC8C bloğu burada da varlığını devam ettiriyor. Yani sıfırdan tasarlanmış yeni bir blok yok. Tabi bloktaki hacmin artırılmasıyla beraber tork ve beygir de artmış durumda. 105 Beygir ve 100 Nm tork bulunması ve bu kağıt üstündeki verilerin gaz kolunda size çok güzel şekilde yansıması gayet verimli oluyor. Ateşleme tarafında da Bajaj’dan hatırlayacağınız Twin-Spark benzeri çift bujili bir sistem kullanmışlar. Tabi KTM ve Bajaj akrabalığı ortada. Bu da bloğun yakıt tüketimini aşağı çekebilmesini sağlıyor.


İlginizi çekebilir: LPG’ye ne kadar zam geldi? LPG fiyatı ne kadar oldu?


KTM 890 Adventure, eğlenceli dakikalar yaşatabiliyor

Tüketim yönünden fabrika verisi 4.5 lt / 100 km olsa da; ben o değerlere inemedim. Şayet benim kullanım sürem boyunca tüketim ortalamam 5.0 – 5.5 lt dolaylarında oldu. PASC yani Power Assistant Slipper Clutch, kaydırmalı debriyaj yine burada.  Kaydırmalı debriyajla yetinmemişler bir de opsiyonel olarak Quickshifter alabiliyorsunuz. Quickshifter müthiş çalışıyor. Yani 890 alacaksanız mutlaka quickshifter açtırmanız şart. Şanzıman kutusu ise müthiş. Son zamanlarda kullandığım en güzel şanzımanların net bir şekilde KTM motosikletlerinde olduğunu söyleyebilirim. 

KTM 890 Adventure’ın bakım aralıklarıysa 15.000 km olarak belirlenmiş. Servise 15.000 kilometrede bir girdiğiniz zaman adeta servisin yolunu unutacaksınızdır. Şimdi diyeceksiniz ki 15.000 kilometre servise gitmezsem hava filtresi ne olacak. Bunu düşünen KTM hava filtresini çok kolay ulaşılabilir bir yere koymuş. Bu sayede normal kullanıcı bile motorun bir taraflarını sökmeden dilediği gibi çıkarıp değiştirebiliyor. Hava filtresine ulaşmak için tek yapmanız gerekense seleyi kaldırmak.

Elektronik gaz kolu üzerinden bir ride by wire sunulmuş yani gaz kolu telli değil. 196 kg kuru ağırlığa sahip olan 890 Adv, hafif tarafta kalıyor. Ek olarak 43 mm WP Apex süspansiyon ön tarafta mevcut. Arka amortisör ise çok kolay olarak ayarlanabiliyor. 85.5 cm sele yüksekliğinin biraz fazla olduğunu da söylemek mümkün. Selenin geniş olmasını da hesaba katarsak kısa boylular için yere basmak zorlaşabilir. Amortisör tarafında elini korkak alıştırmayan KTM, burada gidon amortisöründe bile WP markasını tercih etmiş. Öte yandan fren kaliperlerinin Brembo’dan alındığı söyleniyor fakat üzerlerine Brembo logosu yerine KTM logosu yerleştirilmiş. 320 mm Brembo marka çift fren diski motosikletin çok iyi durmasına katkı sağlıyor.

21 inç ön ve 18 inç arka jant setiyle bu kadar kıvraklık bu kadar iyi viraj performansı çok şaşırtıcı. Biraz da lastikler asfaltı daha güzel tutsa tadından yenmeyecek. Bir yandan da ben KTM 890 Adventure’a ne arazi motoru ne yol motoru diyemiyorum çünkü iki tarafta da kabiliyeti çok yüksek.

20 litre yakıt deposu var. Bu da, 350 km civarında bir menzili kullanıcıya mümkün kılıyor. Bu deponun şeklini de 790’da çok konuştuk zaten ve yine aynı durum geçerli. Yani düşme vesaire gibi bir durumda risk teşkil etmiyor.

Yakıtsız ağırlık yaklaşık 196 kg. Ben bu noktada 890 Adventure’ın da ağırlık konusunda çok başarılı iş çıkardığını söyleyebilirim. Motosiklette kullanılan aydınlatmalar da müthiş ve eleştiriye yer bırakmıyor. Aynalar da işini iyi yapıyor. 

Eksiler 

Şimdi bilimsel konuşalım. Testislerin vücut dışında olmasının bir sebebi var çünkü spermlerin vücut sıcaklığına çok fazla maruz kalması ölmelerine sebep oluyor. KTM 890 Adventure da bu Temmuz sıcağında o bloğun sıcaklığını testislerinizde çok fazla hissediyorsunuz.  Yazın hepimiz İstanbul’da 890 Adventure’a binsek İstanbul’un nüfus problemini çözebiliriz.

Öte yandan dünyanın en yakışıklı motosikleti olmadığı kesin. KTM’nin tasarımı genelde ya seviliyor ya sevilmiyor arası pek olmuyor. Tasarım çizgileri biraz alışılmışın dışında. Ha ama sen seviyor musun dersen evet ben seviyorum. 

KTM’nin bir diğer eleştirilecek noktası da lansman fiyatlarından sonra motosikletlerin fiyatlarını çok yükseltmesi. Örneğin 890 Adventure ilk geldiğinde 130.000 TL’ydi; bugünse 180.000 TL. Ve bu bedel 180.000’le sınırlı kalmıyor. Üstüne elektronik donanımları almaya kalkarsanız bir de onlara ciddi bir para vereceksiniz. 

Avon lastikler çok kötü. Hatta cihazda iyi çalışan ABS’ye rağmen asfalttan cıvk cıvk sesi geliyor. Aldıktan sonra mutlaka bu lastikleri değiştirmek isteyeceksiniz ve bir de lastik masrafı yapacaksınız.

MY Ride üzerinden navigasyonu açmak isteyenler de, Google Play’de onun uygulamasına para ödemek zorundalar.

Böyle böyle karşınıza birçok masraf çıkıyor ve KTM’de nedense abi ben şunu alayım gidip rahat rahat bineyim demeniz çok zor oluyor ve her şeye ekstra bir bedel ödemeniz gerekiyor. KTM resmen, motosiklet dünyasının Apple’ı. 

Fiyat ham haliyle rakiplerine kıyasla yüksek. E bir de bu detaylar da dahil olunca fiyat çok daha yüksek yerlere çıkıyor. 

Birçok elektronikse opsiyonel (Cruise control, rally modu, MSR, Quickshifter+). Yani ben tam zevkiyle binip 890’ın tadını sonuna kadar çıkaracağım derseniz günümüz fiyatlarında 200.000 TL’ye yakın bir bedel ödemeniz gerekiyor.

Uzun yolculuklarda da cam yetersiz kalıyor. 

Bu kadar eksi saydım ama günün sonunda full paket 890’a sahip olan adam tek bir motorla her şeyi yapabilir. Kullanımı çok zevkli, ister araziye gir, ister şehir içinde kullan (Temmuz sıcağı hariç 😀) ister bu camda biraz değişiklik yap uzun yola git. Bütün bunları yaparken de motorunuzdan bir o kadar da zevk alabilirsiniz ama tabi biraz daha fazla ödemeyi göze alabiliyorsanız.

Devamını oku

İnceleme

Endurocu Gözünden Tenere 700

Yayımlanma

/

Nuri Uyanıkoğlu uzun yıllardır enduro tutkunu ve deneyimli bir motosiklet kullanıcısı bunun yanı sıra sizden de güzel geri dönüşler alınca bizde bu motosiklet bu adamın işi dedik ve bu videoyu çektik. Tenere 700 safkan bir arazi makinası fakat doğru lastik seçimiyle biz asfaltta ki performansını da fazlasıyla beğendik. Bu motosikleti merak ediyorsanız bu videonun tamamını izleyerek artıları eksileri ve beklentinizi ne kadar karşılayacağı, kısacası kafanızda ki tüm soru işaretlerine cevap bulacaksınız. Keyifli Seyirler…

Devamını oku