Haber
B sınıfı ehliyet ile 125 cc’ye kadar motosiklet kullanımının önü açılıyor!

TMF yani Türkiye Motosiklet Federasyonu ve MOTED, tam ismi ile Motosiklet Endüstrisi Derneği tarafından yeni bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma ile, 125 cc’ye kadar olan motosikletlerin ‘B’ sınıfı ehliyet ile kullanılabilmesinin yolu açılacak. Hazırlanacak olan raporda ise ÖTV oranlarıyla ilgili talepler de bulunuyor. Raporun, önümüzdeki aylarda bakanlığa sunulması bekleniyor. Eğer öneriler hayata geçirilirse; motosiklet sektöründe %10’luk bir büyüme yaşanması bekleniyor.
İlginizi çekebilir: Spidi Defender Back and Chest Protector ile, sırt ve göğüs koruma bir arada!
Motosiklet sektöründe son durum nedir?
2006 yılında 600.000 adetlere kadar ulaşan motosiklet pazarı, sonrasında art arda gelen vergiler ve yükselen döviz kurları ile birlikte; çok ciddi bir küçülme yaşamıştı. 2018 yılında 158.000 satış adetine kadar gerileyen Türkiye motosiklet pazarı; 2019’da da küçülme trendini sürdürerek, %1.5’lik bir küçülme oranı ile 154.000 satış adedine kadar indi. Hatırlarsanız 2019’un ilk 6 ayında küçük hacimli yani 250 cc’ye kadar olan motosikletlerde ÖTV geçici olarak sıfırlanmış ve pazar biraz da olsa hareketlenmişti. Buna rağmen satış adetlerinde düşüş yaşanması ise, sektörün önde gelen isimlerini tedirgin ediyor. Halihazırda motosiklet pazarını ayakta tutan kısım ise 250 cc ve altındaki segmentte satılan motosikletler olmaya devam ediyor. Biraz daha detay vermek gerekir ise; geçen yılın Ocak-Aralık devrine nazaran 101 – 125 cc aralığı, 33.806 adetlik bir satış miktarı ve toplam pazar adedinde %22’lik bir oran ile en yüksek payı aldı. 2. sırada ise 33.616 adetlik satış miktarı ve %22 pay ile 0 – 50 cc aralığındaki motosikletler bulunuyor. Üçüncü sırada da 25.174 adetlik satış miktarı ve %16 pay ile 126 – 250 cc aralığı bulunuyor.
2019’da en büyük artış, %21 ile 0 – 50 cc aralığındaki segmentte gerçekleşti. Bunun sebebi, kur artışı sonrası vergi oranları düşük motosikletlerin daha çok tercih edilmesi; ve buna ek olarak bu segmentte A sınıfı ehliyet zorunluluğunun kaldırılmış olması oldu. Bilindiği üzere, 0 – 50 cc aralığındaki motosikletler B sınıfı ehliyetle de kullanılabiliyor.
TMF ve MOTED yetkilileri, bu gözlemlere dayanarak; 0 – 50 cc aralığındaki A sınıfı ehliyet muafiyetinin, 125 cc’ye kadar genişletilmesini, motosiklet sektörünün geleceği açısından çok önemli buluyor. MOTED Lideri Sn. Erbaş, “125 cc’ye kadar olan hafif güçteki motosikletlerin B sınıfı ehliyetle kullanılabilmesi için TMF Eğitim Şurası ile çalışma yapacağız. Girişimde AB’ye uyumluluk da önceliğimiz olacak. Ayrıca çalışma kapsamında ÖTV beklentilerimizi içeren kapsamlı bir raporu, Haziran ayında bakanlığa sunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. MOTED koordinatörlerinden Remzi Öztürk, 125 cc’ye kadar olan motosikletlerin ‘B’ sınıfı ehliyetle kullanılabilmesi durumunda pazarda %10’a yakın bir artış gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.
ÖTV oranı % kaç olmalı?
Sunulacak rapor kapsamında, ÖTV teşvik taleplerini de bakanlığa ileteceklerini açıklayan yetkililer, “kentleşmenin artması ile 250 cc -500 cc aralığı motosikletler artık bir hobi aracı olmaktan çıktı ve bir ulaşım aracı oldu. Bu sebepten dolayı, bu hacim aralığındaki araçların ÖTV oranlarının %37’den, %8’e düşürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu talebimizi de raporda ileteceğiz” dedi.
Messe Frankfurt İstanbul tarafından organize edilen ve sektörün en büyük organizasyonu olarak bilinen Motobike Istanbul; bu sene, 20–23 Şubat tarihleri arasında MOTED ve Motosiklet Sanayicileri Derneği (MOTODER) desteği ile İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy’de on ikinci kere düzenlendi. MOTED Koordinatörü Remzi Öztürk, bu yıl sektörde toparlanma umut ettiklerini belirterek, “Motobike İstanbul etkinliğinde hem ziyaretçi sayısında, hem de motosikletlere olan talepte artış tespit ettik. Yaklaşık 120 bin ziyaretçi ile son 5 yılın rekoru kırıldı. Bu yıl pazarın, 160.000 dolaylarında satış adetlerine ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler? Sizce 125 cc ve altı motosikletlere A sınıfı ehliyet muafiyeti getirilip B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmeleri onaylanmalı mı ve 250 – 500 cc aralığında ÖTV %8’e düşürülmeli mi? Düşüncelerinizi aşağıda bulunan yorumlar bölümünde paylaşmayı unutmayın. Güvenli Sürüşler!

Genel
B Sınıfı ehliyet sahipleri 125 cc altı motor kullanabilir mi? Bakan Soylu yanıtladı! Artık…

Son dönemde oldukça merak edilen konulardan biri de B Sınıfı ehliyet sahipleri 125 cc altı motor kullanabilir mi oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konu hakkında açıklama yaptı.
B Sınıfı ehliyet sahipleri 125 cc altı motor kullanabilir mi düşüncesi son zamanlarda çok fazla merak edilir durumda. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kanal D canlı yayınında Hakan Ural ve Nur Tuğba Namlı’nın sorularını yanıtladı.
Konuyla ilgili Bakan Soylu’nun açıklaması şöyle;
125 cc altı motorlar var. İki tekerlekli kullanımı arttı. Şehir içi kullanılan Motor sayısı arttı. Birçok insan motor ehliyeti almak durumunda mıyım, diyor. Biz bunların kullanımının sahibi bir bakanlığız. Arkadaşlarımız çalıştı; Milli Eğitim Bakanımız ile konuştum. 125 cc altı motorlar B sınıfı ile kullanılabilecek. Sadece bir iki ek ders alacaklar. dedi…
Haber
Honda’nın efsane Hornet modeli yeniden Türkiye’de

Honda’nın CB750 Hornet modeli, sınıfının en iyi güç-ağırlık oranı ile tüm sürüş koşullarında üstün bir keyif sunan tamamen yeni motoru ve tasarımıyla Türkiye yollarına çıkıyor. 755 cc motoru ile güçlü bir performans sunan Hornet’in Street-Fighter tasarımındaki keskin hatları dikkat çekerken; yeni tasarım yüksek çekiş gücüyle kullanım kolaylığı ve ultra hafif iskeletiyle performanslı sürüş özellikleri sergiliyor. Honda’nın efsane modellerinden olan CB750 Hornet, yeni tasarımı ve güçlenen motoruyla 18 Mart 2023 tarihinde 243 bin TL’den başlayan fiyatı ve Parlak İnci Beyazı, Grafit Siyah ve Sarı olmak üzere üç renk seçeneği ile Honda bayilerinde satışa sunuluyor.
Honda’nın ilk kez 1998 yılında Avrupa yollarına çıkan ve efsane modelleri arasında yer alan Hornet, yenilenen tasarımıyla geri dönüyor. Kompakt ve naked tarzıyla kullanıcıların beğenisini kazanan Hornet, yıllar içerisinde Honda mühendislerinin teknolojileri ile geliştirilerek Honda’nın mirasındaki önemli modellerden biri haline geldi. İtalya Roma’daki Ar-Ge tesisinde özellikle genç sürücülerin beklentileri doğrultusunda güçlendirilen ve tasarımı yenilenen CB750 Hornet, keskin çizgilere sahip minimalist görünüm ile modern bir streetfighter tarzını ortaya koyuyor. Honda’ya özgü denge, stabilite ve yol tutuşu özellikleriyle sınıfının en iyi güç-ağırlık oranı sayesinde tüm sürüş koşullarında sürücüsüne üstün bir sürüş keyfi sağlıyor. Honda için streetfighter konseptini temsil eden yeni CB750 Hornet, Honda’nın günümüz tüketici ihtiyaçları ile mirasını sentezleyen model olmasıyla öne çıkıyor. Honda’nın efsane modellerinden olan CB750 Hornet, yeni tasarımı ve güçlenen motoruyla 18 Mart 2023 tarihinde 243 bin TL’den başlayan fiyatı ve Parlak İnci Beyazı, Grafit Siyah ve Sarı olmak üzere üç renk seçeneği ile Honda bayilerindeki yerini alıyor.
Honda, motosiklette liderliğini korumayı hedefliyor
Honda Motosiklet Gelişim Merkezi’nde gerçekleştirilen CB750 Hornet modelinin tanıtım toplantısında konuşan Honda Türkiye Başkanı Satoru Yamada, geçtiğimiz yıl Honda’nın yaklaşık 21 milyon yeni motosiklet müşterisinin hayatına dokunduğunu belirtti. Honda’nın Türkiye motosiklet pazarındaki faaliyetinin 30’uncu yılında, 500 bininci motosiklet satışından ve 8 yıldır aralıksız devam eden pazar liderliğinden gurur duyduklarını da söyleyen Başkan Yamada “Honda Türkiye olarak önümüzdeki dönemde pazar payımızı yüzde 35’e çıkararak pazardaki lider konumumuzu sürdürmeyi hedefliyoruz. Bunun için farklı müşteri taleplerini karşılamak üzere 2023 yılında farklı segmentlerde 10 yeni modelimizi Türkiye pazarına sunarak en geniş ürün yelpazemize ulaşacağız” dedi. Başkan Yamada ayrıca, Honda Motosiklet Gelişim Merkezi’nde Türkiye’de daha sağlıklı bir motosiklet kültürü oluşturmak için daha güçlü çalışmalar yürütmeyi hedeflediklerinin ve pazar lideri olarak sağlıklı pazar yaratmanın sorumluluğuna inandıklarının da altını çizdi.
92 beygir gücüyle sınıfın en güçlü motosikleti
Honda mühendisleri, Hornet’e yüksek performans sağlayan keyifli ve tamamen yeni paralel iki silindirli bir motor geliştirdi. 92 beygir gücüne ulaşan yeni Hornet, sınıfının en güçlü motosikleti olmasıyla dikkat çekerken; hem sürücülerin yüksek performans beklentisini hem de aynı zamanda orta devirlerde yüksek çekiş gücüyle pratik bir kullanım sunmak üzere tasarlandı. Tamamen yenilenen kompakt ve hafif iki silindirli 755 cc motora sahip Hornet, 9.500 d/d’de ürettiği 92 HP (67,5 kW) maksimum güç ile mirasını korumaya devam ediyor. Motor aynı zamanda 7.250 d/d’de 75 Nm tork değeriyle alt ve orta devirler dahil tüm sürüş koşullarında yüksek çekiş gücü sunuyor.
Yeni CB750 Hornet modelinin yenilenmesi için Honda’nın motosiklet üretimi ve geliştirme konusundaki bilgi birikimi ve deneyimi öne çıkarken; özel egzoz ile birlikte patentli Vortex Akış Kanalları hava akışını hava kutusuna eşit olarak dağıtarak hassas gaz tepkisi ve yüksek çekiş gücü sağlıyor. İki silindirli motorda CBR1000RR-R Fireblade modelinden aktarılan Nikel-Silisyum karbür kaplamadan yararlanılırken; 8 supaplı silindir kafası sayesinde tüm bunlar kompakt bir yapıda bir araya geliyor. Kaydırmalı debriyaj özelliği, yumuşak bir his sunarken; vites geçişlerde kolaylık ve sert fren veya hızlı vites düşürme anında arka tekerleğin kilitlenmemesini sağlıyor. Hornet, 4,35 lt/100km yakıt tüketimi değeri (WMTC modu) ve 15,2 litrelik yakıt deposuyla 340 km’nin üzerinde bir menzil sunuyor.
Yeni Hornet’te ayrıca, 4 farklı sürüş modu bulunuyor. Entegre Ön Tekerlek Kalkış Kontrolü ile programlı Motor Gücü, Motor Freni ve Honda Seçilebilir Tork Kontrolü kombinasyonlarını içeren Standart, Spor ve Yağmur sürüş modunun yanı sıra sunulan Kullanıcı modunda ise sürücünün koşullara ve sürüş tarzına uygun olarak tercih ettiği kombinasyon seçilebiliyor. Bu modlar, sol gidon anahtarı ve TFT ekranı üzerinden yönetilebiliyor.
Modern tasarımı ve gelişmiş donanımı ile yeni streetfighter: Hornet
Eşekarısı kanadından esinlenilerek tasarlanan yakıt deposunun çizgileri imza niteliği taşırken; keskin tasarımlı ön grenajdan zarif kuyruk tasarımına kadar tüm ayrıntılar Hornet’in sportif ve hırçın karakterini ortaya koyuyor. Yalnızca 16,6 kilogram iskelet ağırlığına sahip olan yeni Hornet’in, motor performansını yansıtacak şekilde ayarlanan yeni hafif çelik elmas bir iskeleti bulunuyor. Dik sürüş pozisyonuna uygun 795 mm sele yüksekliği ile doğal oturma pozisyonu için geride konumlandırılan ayaklıklar ve geniş gidonlar farklı sürücülerin gereksinimlerini karşılıyor. Çeviklik ve geri bildirim için yeni çelik salıncakla birlikte ayarlanabilir ön yüke sahip arka amortisör, eğlence faktörünü en üst düzeye çıkarıyor. LED aydınlatmalar ve sinyaller otomatik olarak kapanırken; üstün sürüş güvenliği için ise Acil Durum Fren Sistemi bulunuyor.
Honda Akıllı Telefon Sesli Kontrol Sistemi (HSVCS) aracılığı ile hem Android hem de ilk kez IOS cihazlar için sunulan gelişmiş bağlanabilirlik özellikleri ile pratik, okunaklı ve tüm sürüş bilgilerini sürücüye anlık olarak aktaran 5 inçlik yüksek çözünürlüklü TFT renkli ekran sürüş keyfini destekliyor. Sürücünün tercihine göre analog veya grafik bar olmak üzere dört tip hız/devir ekranının yanı sıra yakıt göstergesi/tüketimi, sürüş modu seçimi/motor parametreleri, vites seçimi ve devir sayacında vites değişim uyarısı bilgileriyle gösterge ekranı kişiselleştirilebiliyor. Panel, sol gidondaki kumanda üzerinden yönetilirken; Honda Akıllı Telefon Sesli Kontrol Sistemi (HSVCS) sayesinde sürüş anında telefon görüşmeleri, mesajlar, müzik ve navigasyonun sesli kontrolü gibi işlevlere erişim sağlanabiliyor.
Haber
YAMAHA MOTOR ÜRETİMDE YEŞİL ALÜMİNYUMA GEÇTİ

Karbon Nötr hedefine yönelik her geçen gün önemli yeşil adımlar atan ve sürdürülebilir projeler geliştiren Yamaha Motor üretimde yeşil alüminyumkullanmaya başladığını duyurdu.Sürdürülebilirlik alanında üretim sürecinde yeşil alüminyuma geçen ilk Japon şirket olanYamaha Motor, 2050 yılına kadar kullanımı daha geniş bir üretim prosesine yaymayı planlıyor.
Mobilite sektöründe geleceği şekillendiren öncü projelere imza atan Yamaha Motor, 2050 Çevre Planı çerçevesinde üretim ve ticari odaklı tüm faaliyetlerinde karbon nötrlüğünü hedefliyor.CO2 seviyeleri ve çevresel ayak izini azaltmanın yanı sıra karbon dengelemesine olanak tanıyan teknolojiler ve projeler geliştirmeye odaklanan Yamaha Motor üretimde yeşil alüminyuma geçiş yaparak önemli bir adım attı. Yeşil alüminyum, geleneksel olarak rafine edilmiş alüminyuma kıyasla yaklaşık yüzde 60 daha az karbondioksit yayıyor ve yenilenebilir enerji kullanılarak rafine ediliyor. Alüminyum parçalar, motosiklet ürünlerinin toplam araç ağırlığının yüzde 12 ile yüzde 31 kadarını oluşturuyor. Üretimde yeşil alüminyumun benimsenmesi, ürün yaşam döngülerinin bir parçası olarak hammadde üretimi sırasında karbondioksit emisyonlarının azaltılmasına olanak sağlıyor.
Yeşil alüminyumu ilk olarak yüksek hacimli modellerin ve arazi motosikletlerinin belirli parçalarının üretiminde kullanmaya başlayan Yamaha Motor, kısa vadeli süreçte tedarik hacminin izin verdiği ölçüde yeşil alüminyumun kullanım aralığını genişletmeyi planlıyor.Sürdürülebilir yaşam döngüsüne yönelik atılan bu önemli adımın,2050 yılına kadar tüm ticari faaliyetlerinde karbon nötrlüğü elde etme çabalarının ve 2050 yılına kadar yüzde 100 sürdürülebilir malzemeye geçiş hedefinin bir parçası olduğunun üstünü çizen Yamaha Motor Türkiye Genel Müdürü Hakan Kaya, “İnsanlara heyecan verici, özgür ve daha tatmin edici bir yaşam sunma vizyonu ile hareket eden markamız bu misyona ulaşmak için çevre odaklı girişimlere her geçen gün yenisini ekliyor. Geçtiğimiz yıl kurulan Yamaha Motor Sürdürülebilirlik Fonuda bu alanda atılan oldukça önemli bir gelişmeydi. Fon, çevresel sorunları çözmeye çalışan, çok sayıda şirketle iş birliğine dayalı ilişkiler geliştirmeyi ve daha iyi bir dünya yaratmaya katkıda bulunmayıamaçlıyor. Şimdi ise üretimde gerçekleştirdiğimiz yeşil alüminyuma geçiş süreciyle sürdürülebilirlik gelişimimizi bir adım daha ileri taşıdık. İnsana ve çevreye iyi gelecek teknolojiler üretmek tek amacımız” dedi.
bahadır
9 Kasım 2020 at 14:25
kesinlikle çok iyi bir karar olur. inşaallah 2021 yılında faaliyete geçer. sektörü büyüteceğinden ve hareketlendireceğinden eminim. inşaallah devlet ve hükümetimizde bu kararı 2021 yılında resmi gazetede yayınlar ve faaliyete geçer.
Salih Eray Okan
9 Kasım 2020 at 14:48
Biz de bunun gerçekleşmesini çok isteriz
bahadır
26 Aralık 2020 at 21:09
Kesinlikle çok iyi bir kararname olacağı düşüncesindeyim. İnşaallah biran önce bu kanun yürürlüğe girer.
Ozan mıngır
4 Mart 2021 at 19:23
Salih bey bu 125 cc ile ilgili bir gelişme var mı acaba. İyi çalışmalar.
Tayfur Kop
20 Mart 2021 at 08:11
Çok doğru bir karar olur. 125 cc motorlar B sınıfı ehliyet ile kullanılması trafikteki riskleri en aza indirmek adına ( trafikte yavaş seyreden araçlar tehlike arz ederler) kanunlaştırılmalıdır. 250 cc – 500 cc motorlardaki ÖTV oranı tek rakamlara çekilmesi talebi arttıracaktır.. B sınıfı ehliyet ile kullanımda sigorta mecburiyeti in olmaması, kaza sonrası mağdur olmamak adına sigorta mecburiyeti de getirilmelidir.
Huseyin
30 Haziran 2021 at 19:19
Aradan bir bucuk sene gecti hala ortada bisey yok. Gercekten ayip yani bi yasayi cikaramadilar.
Şükrü YILMAZ
8 Ekim 2022 at 18:18
Çalışmanın sonucunu merakla bekliyorum